инстаграм термини

Речник на термините в Инстаграм

Щом започвам от начало, хайде да е както трябва.

Вече стана ясно, че за да съм видяна от хората, които ще станат моя аудитория – трябва да ги познавам и да говоря на техният език. За да мога да предавам своите послания много е важно да познавам и платформата, върху която ще се случват поводите за комуникация.

Важно е да познавам светът на Instagram и неговите специфични условия.

Понякога за абсолютно начинаещ звучат като изговорени на някакво китайско наречие думи като: “ще ме баннат”, “пълно е с хейтъри”, “фейк профили”, “брои конверсии”, “какви са ти обхватите?”

Може да изглежда сложно, но не е.

Необходимо е само да научим думите, с които се предава специфична информация тук.

И така да започваме:

🧩 Акаунт / профил – това е страница на човек , организация, бизнес.. Профилът може да бъде личен, бизнес или затворен режим.

🧩 Аватар е основната снимка на вашия профил.Бизнесите обикновено използва фирменото лого. Блогърите използват собствените си снимка.

🧩 Бан – ограничаване или блокиране на акаунт за каквито и да е действия (публикуване, коментиране и т.н.) Можете да бъдете забранени както от Instagram, така и от друг потребител.

🧩 Ботът е автоматично създаден акаунт, който може да следва хора и да паресва техни публикации. Ботовете увеличават броя на абонаментите, но не носисят реална активност на вашата страница. Те се разпознават по няколко отличителни белези: имат с пъти повече абонати от един нормален агаунт, често нямат аватар – снимка на профила, често профилът им е затворен. Ако в последователите ви има затворени профили без никакви публикации и много последователи – бъдете сигурни, че това е автоматичен профил и ви съветвам да го блокирате.

🧩 Верификация – проверка и потвърждение на акаунт.

🧩 Взаимен PR – това е взаимно споменаване в публикации на стената или в вашите stories на друг профил, с който имате договорка или взаимни симпатия/кауза/интереси.

🧩 Give / Giveaway – Раздаване на подаръци. Извършва се с цел увеличаване на аудиторията. Най-простият сценарий на тези събититя е: За да участвате, трябва да се абонирате за акаунт и за всички спонсори на този подарък.

🧩 Геолокацията е местоположението, предложено от Instagram. В Stories можете да изберете близка точка на местоположението ви, а в публикациите можете да изберете всяко местоположение с помощта на търсачката.

🧩 Direct или Лични – Това са лични съобщения в Instagram, в които можете да изпращате снимки, видеоклипове и връзки.

🧩 Покани – Възможността да поканите приятели във вашия акаунт в Instagram.

🧩 Съдържание – съдържанието на вашия акаунт – текстове, снимки, видеоклипове, истории, публикации в IGTV и l Reels.

🧩 План на съдържанието – Предварителен план-график на публикациите ви, с яснота за конкретна тема, снимка, дата и час на публикуване.

🧩 Копирайтър е човек, който е специализиран в писането на текстове.

🧩 Конверсия е съотношението между броя посетители, които са видели публикацията ви, и броя на хората, извършили действието, реагирали са с коментар, харесване, запазване за по-късно, репост. Например: 100 души видяха вашият апел:„Напишете коментар“ и 15 от тях написаха комента. В дадения пример – конверсията е 15%⠀

🧩 Лимити / Ограничения – определен брой действия за час (коментари, харесвания, абонаменти и др.), които не трябва да се нарушават, за да се избегне блокиране на профила ви.

🧩Маслайкинг(масово харесване) – автоматични харесвания в публикации или коментари. Въз основа на взаимни харесвания и абонаменти. Начин за популяризиране в Instagram, с който социален. мрежата се бори.

🧩Масфоловинг(масово последване) е масирано последване на хора (вашата потенциална целева аудитория), с надеждата те да ви последват в замяна. Алгоритмите на Instagram следят за подобни действия и можете да бъдете баннати заради тях.

🧩Споменаване – споменаване в текст, коментар или stories чрез @ (например @creativedeya ) Така потребителят ще види, че сте го споменали във ваша публикация. Това е начинът да се осъществи взаимен PR.

🧩Мултилинк е активна междинна връзка в bio-то на вашият профил, която води към междинна страница с няколко други връзки. Тук могат да се поставят допълнителни текстове, снимки, видеоклипове.

🧩Платени харесвания – увеличение на показателите на прафила. Извършва се с помощта на определени услуги. Обикновено можете да поръчате харесвания, коментари, прегледи на видеоклипове и истории, абонати. Да, цифрите се увеличават, но това не се реални хора. Това не е вашият идеален клиент, който ви се радва, следва и в някакъв момент би купил от вас.

🧩Органичен трафик – привличане на публика без изкуствени действия.

🧩Публичен е всеки профил, в който ежедневно се публикуват нови публикации по определена тема и те са видими за всички. Основният актив на един публичен профил е общността от последователи съответно следващи конкретният човек или тематична ниша на интереси.

🧩Репост– повторно публикуване на публикация от един източник в друг. Метод за разпространение на информация, споделяне на публикация, която ви е харесала, но не сте вие авторът и.

🧩Таргетирана / целенасочена реклама – официална реклама в Instagram, с възможност за избор на аудитория по възраст, пол, интереси, геолокация и др. Рекламата се прави през профила ви в Instagram или чрез рекламен профил във Facebook.

🧩Тролингът е форма на социална провокация или тормоз при общуване онлайн.

🧩Фалшив е фалшив профил с фалшиво име и снимки, но за разлика от ботовете, той е създаден от човек.

🧩Фидбек– обратна връзка.

🧩Последовател е човек, който ви е последвал, съзнателно се е абонирал за вашите актуални публикации.

🧩Хайлайтс – Акцентите са истории. Публикувани вече истории, които не изчезват след 24 часа. Наричат се още постоянни. Те са тематично разпределени в папки(кръгчета под биото на профила). Те обикновено съдържат важна информация: цени, услуги, стоки и т.н.

🧩Хейтър е човек, който не харесва или мрази човек / марка / компания. Постоянно пише отрицателни коментари и съобщения в акаунта.

🧩Хаштаг е дума или словосъчетание (без интервал между думите) пред които е сложен снакът #. Хаштаговете са етикети, по които се търси информация или се привлича аудитория. Съществуват хаштагове за теми, рубрики, ваши лични, които спомагат за по-лесната навигация на профила и предвижването по различните раздели.

🧩Целева аудитория( идеален клиент )– хора, които се интересуват от определена тема и могат да проявят интерес и към вашите услуги, продукти или към вашият блог.

🧩Шапка или bio на профила – 150 символа, директно под снимката и името на профила. Тук може да се опише основната и най-важна информация, която да привлече за 3 секунди човека, който я чета -така, че той да вземе решение да стате последовател.

Разбира се това не е пълният речник с термини. Но и само тях да знаете ще ви е много по-лесно в необятният сват на Instagram. Ако са останали въпроси или непознати думи – пишете в коментарите, ще потърсим значението им заедно.

А междувременно ако още не сте ме последвали в Instagram, може да го направите сега: @creativedeya

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top