Change

Каква трябва да е промяната?

Днес ме предизвикаха да напиша няколко изречения на тема: Каква трябва да е промяната при работата с новите млади възрастни.

Не съм сигурна, че написаното изпълнява предизвикателството, но със сигурност е мое вътрешно убеждение.

За мен промяната в подхода към младите хора е не само наложителен, а спешен.

Младите хора ще намерят начин как да проявят себе си, ние като общество ще сме големите загубили ако преди това не направим нещо.

Ако преди ценностите са се предавали в малката общност от семейство, съседи и приятели сега нещата са много по-различни. Същите общности решават пораженчески да минат на заден ред защото има много по-динамични техни виртуални заместители.

Можем високомерно да се правим, че нищо не се  е променило и да крещим колко проблемни и апатичните са новите млади, но това ще е само една куха постановка. 

Реалността е съвсем друга. 

Днес един младеж, живеещ в малък град само с телафона си и някое друго компютърно умение може да стане новият гуро в някоя любима за него област.

Защото днес вече не е толкова важно от къде ти е дипломата, а е важно какво наистина обичаш да правиш и как успяваш да го споделиш с хората. 

Преди две седмици в ТехПарка имаше професионална конференция на програмисти на WordPress няколко от лекторите бяха на възраст 21-22 години като това не им пречеше по никакъв начин да говорят 45 минути като експерти на тясто специализирана публика със самочувствието, че са хора с 5-6 години опит.

Какво можем да направим за младите?

Основното и най-важното да им дадем принципите.

Да им помогнем да си представят постамента върху, който ще могат да строят всичко каквото искат и е важно за тях.

Ако преди интересите на обществото са били водещите за развитието на хората, сега интересите на конкретният човек, неговото вдъхновение и страст са основният двигател на прогреса. 

Щастливо общество се получава от щастливи човеци. 

А щастието колкото имагинерно да е, толкова е и реално за отчитане.

Според Алън Чалмърс:

“Основните елементи на щастието са: нещо да правиш, нещо да обичаш и нещо, за което да се надяваш.”

Младите възрастни са хората, които ще сътворяват бъдещето и дали ще бъдем част от това бъдеще зависи от нас и от нашето желание да се променим.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top