Трипластна торта с млечен крем и сладко от смокини

Трипластова торта с овесени ядки, млечен крем, орехи и сладко от смокини

Ако сте попадали вече на моя блог със сигурност ще забележите, че през последните две години съвсем убедено споделях информация и рецепти за кето храненето.

Да, за мен това беше повече от актуална тема.

Поради появили се здравословни неразположения трябваше да намеря начин да рестартирам организма си. Да му създам ситуация, в която ще излезе от процесите на деградация и да се върне към изначалното обновяване.

Използвах кето режима като инструмент за обновяване, инструмен, който категорично сработи.

Благодарение на строгия хранителен режим и приемането на синьо-зелени микроводорасли, аз съм здрава.

През пролетта бях решила да продължа нататък. Да рестартирам отново кето храненето си – да вляза в по-твърдите му препоръки и да го използвам за намаляване на останалите няколко килограма в повече от “нормалното” за моята височина.

Бях го решила!

Обаче дойдоха времената на карантина и повсемесни външни ограничения.

Натрупване, което чисто психологически ми дойде в повече.

Разбрах, че за мен вече са изключително важни свободата и наслаждението.

Запазих здравият разум в храненето си, но добавих любопитство към богатството на вкусовите усещания.

Разбрах, че за мен е важно да си създавам повече празници и да се радвам на малките детайли, които натрупани създават един пълен с радост живот.

Намерение, което неусетно се пренесе в зараждане на интерес към правенето на торти. Почти неусетно започнах да следя инстаграм профили с рецепти за торти, съвсем случайно попадах на добре списвани сладкарски блогове.

Ако винаги до сега първо започвам действие, а след това калибровам с външна информация. Този път стъпка по стъпка събрах много информация и вече е необходимо просто да запретна ръкави и да започна да правя торти.

Моите торти ще са полезни – от полезни съставки. В началото ще са с повечко калории, колкото да се науча на основните техники, защото каквото и да си говорим, тортата не случайно е кулминацията на всеки празник. Изобилие, майсторство, сладост, красота – вплетени в толкова лично преживяване като наслаждение от парче торта.

Та така.

По-долу ще видите и видео от канала ми в Youtube към рецептата.

Абонирайте се за канала CreativeDeya в Youtube, за да сте в час с най-новото от мен.

Днес ще ви покажа как си направих торта с овесени ядки. Задължително правя уточнението, че ако се храните безглутеново използате безглутенови овесени ядки или заменете същото количество овесено брашно с бадемово или безглутенов микс.

Вие ще си прочетете рецептите, но преди това ми се ще да обърна внимание на някой по-специални моменти.

1. Смилам овесените ядки на брашно, забърквам сместта и изпичам блата

Първо смелих овесените ядки на брашно с блендер. Пресях го със сито за да има повече въздух между прашинките.

След това забърках и изпекох блата на тортата.

Формата, в която го изпекох е с 16 см – диаметър.

Ще направя малко лирическо отклонение. Ако вашата форма е с различен размер ето едно приложение на часовете ви по математика в действие;)

Да кажем, че вашата форма е с диаметър 22 см

Изходната форма е 16, вашата 22.

Повдигаме на квадрат двата диаметъра: 1) 16*16 = 256 2) 22*22= 484

Намираме съотношението на втория към първия:

484 : 256 = 1,89 ( независимо от полученото съотношение задържително закръгляме два знака след запетайката )

С полученият коефицент умножавате всички съставки от рецептите по-долу и така ще получите необходимите съставки за торта с големинатат на вашата форма с диаметър 22.

Преди да я използвам опаковах дъното и с алуминиево фолио, за да може блатът да стане равен. За да е по-стабила сложих формата в друга тавичка, за да няма проблеми когато излея в нея тестото и го отнеса във фурната.

2. Разрязвам блата и забърквам крема

Предизвикателство при правенето на тази торта беше разрязването на вече готовият блат на три пласта. След като блата се изпече и изтина добре го опаковах в кухненсо фолио и го оставих за една нощ в хладилника.

Действие, което спомогна успешното разрязване на другия ден.

След като се махне фолиото е добре блата да се обърне така, че долната, равна част на тортата да е най-отгоре т.к. съвсем естествено при печенето шапката на блата да се е получила неравна. Другият вариант е тази неравна шапка да се изреже и така блата от двета края да е подравнен.

Блата най-лесно се разрязва с нож за хляб.

Аз нямам такъв, затова използвах най-дългият и най-тънак нож. При разрязването на блата трябва да се следят две неща – ножът да е през цялото време успореден на основата на тортата и върхът на ножа през цялото време да се вижда. Да се реже със средата на ножа и рязането да става от вън на вътре. Погледнете видеото към тази рецепта и надявам се ще ви стане по-ясно.

Другата важна особеност беше направата на крема към тортата. Аз реших да бъде с царевично нишесте с вкус ванилия и свежа извара – тази, която е над 4% от Лидъл.

Какво ни трябва:

 • 500 мл прясно мляко;

 • 40 гр царевично нишесте – ванилия;

 • 250 гр свежа извара /маскарпоне, рикота/;

 • 70 г мед;

Какво правим:

 • Нишестето се сварява според указанието на опаковката;
 • Вече готово се оставя да изстине напълно;
 • В купа се слага свежата извара;
 • На изстиналия нишестен крем се маха получилата се коричка и се добавя в купата с изварата.
 • Подслажда се с мед или избраният от вас подсладител. Опитайте и подсладете на ваш вкус.
 • Разбъркайте на ръка до получаването на еднородна смес.

Важността в случая е пълното изтиване на нишестето – изстинало то достига максималната си гъстота. Когато дойде време да се използва се маха естествената кожичка, която се получава и се смесва с изварата, в този момент аз реших и да подсладя получилата се смес.

В описаната рецепта подсладителя е 70 гр мед, но ако това ви е малко подсладете според собствения си вкус. В тортата аз слагам и сладко от смокини и домашен сок от бъз и колкото и да са домашни те също са подслаждани и тяхната сладост се добавя към цялостната сладост на тортата.


3.Сглобяване на тортата

Преди да се сглоби тортата трябва да се вземе още едно решение: ще се пропиват ли блатовете и ако да с какво?

Вкъщи имам домашен сок от бъз и реших да използвам него. Вие можете да си направите инстантно кафе в 100 мл вода или да разтворите 2 лъжици мед с 100 мл вода.

За изненада между пластовете реших да сложа по 3 с.л. от домашно сладко от смокини и 40 гр ядки от орехи начупени на малко по-едри парченца.

Вече имах всичко необходима за сглобяване на тортата

Върху плоска чиния, в която искам да е тортата сложих ринга на формата за торти . Първо сложих блата, който беше най-горе при печене обърнат със страната, в която е срязан нагоре. Така неравността на този блат остава като основа на тортата.

Пропих го със сок, сложих крем, сладко, блат и така..

Сглобих я от долу на горе по следният начин:
🥮блат
🍥крем
🍒🍓🍐сладко от смокини
🥮блат
🍥крем
🍒🍓🍐сладко от смокини
🌰орехи
🥮блат
🍥крем
След като я сглобих, оставих тортата за няколко часа в хладилника за да може различните вкусове и аромати да се обединят в едно цяло.

4.Декорация

🍫шоколадов ганаж
🍒🍓🍐декорация със смокини, боровинки и орехи

За шоколадовият ганаж разтопих натурален шоколад 74% на водна баня. Вие изберете вашия, колкото с по-голям процент на какаовата масленост толкова по-добре. Все пак по-важно от всичко е шоколада да е вкусен. Добрият шоколад само ще подобри вкусът на торта. Лошият ще развали резултата от цялото друго старание.

След като нанесох шоколада върху тортата отнесох тортата отново в хладилника

За декорация използвах сезонните смокини, боровинки и орехи и листа от индрише. След като нарязах смокините, затоплих останалият по повърхността на купата разтопен шоколад и го използвах да залепя плодовете върху повърхността на тортата.


Май е добре да приключвам с бърборенето. По-долу ще намерите рецерта за блата и таблицата с нутриентите, от които е направен. Вече ви дадох и рецептата за крема, какво сладко, сок, ядки и шоколад ще използвате зависи от вас.
Да започваме.

Блат за торта с овесени ядки

Recipe by @keto__birdCourse: Без глутен, Десерти, Рецепти.
Servings

1

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

35

minutes
Calories

625

kcal

Ако искате блата да е безглутенов използвайте безглутенови овесени ядки.
Рецептата е за форма с диаметър 16 см

Какво ни трябва:

 • 120 гр овесени ядки;

 • 6 бр яйца;

 • 70 г мед;

 • 1 ч.л. ябълков оцет;

Какво правим:

 • Фурната се загрява предварително до 180 градуса

 • Дъното на формата за торта се опакова с алуминиево фолио и се поставя върху тавичка за да е по-стабилта.

 • Овесените ядки се отмерват и смилат с блендер на брашно.

 • Пресяват се със сито за да има повече въздух между прашинките. По – големите парченца и люспички също се връщат в получилото се пресято брашно

 • Белтъците и жълтъците се разделят един по един като се внимава и капчица жъртък да не остане в белтъците. Мазнината възприпятства успешното разбиване на белтъците на сняг

 • Към белтъците се добавя ябълковият оцет и се разбиват първо на средна скорост – докато станат на пяна. След това скоростта на миксера се увеличава и се разбиват още 3-4 минути. Индикатор, че са готови е като се обърне купата да не падат от нея.

 • Жълтъците се смесват с меда, разбъркват се до получаване на еднородна смес

 • Жълтъчната смес се добавя към белтъците като се бърка внимателно с шпакула , след което постепенно се добавя и брашното – внимателно за да се запази доколкото е възможно въздушността на тестото

 • Сместта се изсипва във вече подготвената форма за торта и се отнася във фурната за 35 минути.

 • След 35 минути се проверява дали блата е изпечен с клечка за зъби

Видео рецепта:

Бележки:

 • За да ви е по-лесно да проследите процесите ето код на отделните действия: 3:32 Забъркване и изпичане на блат от овесени ядки; 9:27 Приготвяне на крем за тортата; 10:04 Разрязване на блата; 11:35 Сглобяване на тортата; 14:17 Приготвяне на шоколадов ганаш; 15:15 Декорация на тортата;
 • Разпределението на нутриентите е за целият блат

Nutrition Facts

1 servings per container


 • Amount Per ServingCalories675
 • % Daily Value *
 • Total Fat 27.46g 43%
  • Saturated Fat 8.397g 42%
  • Trans Fat 0g
 • Cholesterol 1117mg 373%
 • Sodium 516mg 22%
 • Total Carbohydrate 72.72g 25%
  • Dietary Fiber 2g 8%
  • Sugars 59.8g
 • Protein 36.53g 74%

  * The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

  Ето и снимка за колекцията ви в Pinnteres:

  Ако обичате да творите с ръце и да създавате красота моят курс за бродиране с ударна игла може да ви бъде полезен.

  Leave a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Scroll to Top