Смути

pinit

Смути.

“Един чудесен начин за започване на деня.”

Да си призная аз съм съвсем нова в употребата на тази напитка.

Маги, голямата ми дъщеря, беше дълго време ентусиазката, която се опитваше да въведе това понятие в нашите хранителни традиции. Ентусиазмът и беше повече от голям, щом сама инициира купуването на блендер и в продължение на почти месец беше съвсем дисициплинирана в това да си приготвя този вид храна за закуска.

Аз? Аз я наблюдавах с възхищение, но само толкова.  Аз си продължавах със закуските, които винаги съм правила, които е правила моята майка и бабите ми.  Оказва се, че по отношение на храненето действията ми почти винаги са били на автопилот. Каквото съм научила веднъж това е, не отделям пространтво за обновяване. 

При други обстоятелства, може да споря с часове, че не е така. Аз съм много отворен към новото човек, но по отношение на едно от най-естесвените, жизвото подкрепящи и интимни действия, каквото е храненето, аз се придвижвам много бавно. 

Та така, Маги си правеше смутита извесно време, докато не се счупи блендера. Да, нашият блендер се оказа не особенно сполучлив, а аз вече си имах основателна причина да не влизам в ненужни експерименти. 

Живота така прави, че точно когато най си се бетонирал в убежденията, той намира начин къде мило и елегантно, къде с дирекен ритник да те извади от застиналостта. Така и мен. Постави ме в ситуация съзнателно да видя какво се случва с тялото и здравето ми.

Тогава стъпка по стъпка започнах да разплитам кълбото, в което се бях омотала.

Съвсем естествено се наложи, да преразгледам всички непоклатими мои възгледи и да ги заменя с нови.

Много хранителни продукти, които до този момент задължително съм ползвала започнаха да отпадат, а на тяхно място дойдоха други.

През последната година си дадох време да проуча, да опитам и да видя как ще се чуствам при няколко различни хрантелни режима и като най-оптимален за мен към момента се оказа високо мазнинният и ниско въглехидратен начин на хранене. При него автоматично отпаднаха всички брашна и сладка, всички глутенови варива.

” Хм, в поредната книга пише за варианта смути на закуска. Нямам с какво да го правя.”

Веднъж вече не ни провървя с избора на блендер, затова не бързахме за се сдобием с нов. Имах си оправдание, нямаме блендер, не мога да се храня по този начин. Да, обаче имаме много добър пасатор с метален накрайник, който може да върши същата функция. Може би, все пак ще опитам?

Ето така постепенно аз узрях за идеята да пия на закуска смути.

“Смути е гъста напитка от плодове и/или зеленчуци, приготвена в блендер на принципа на шейковете. В състава ѝ влизат основно плодове и/или зеленчуци, като в допълнение към тях обикновено се прибавят натрошен лед, както и кисело или прясно мляко. Все пак според съставките смутитата биха могли да бъдат категоризирани основно в следните няколко вида: плодово смути, зеленчуково смути, зелено смути, здравословно смути, десертно смути и диетично смути.” – Това пише в Уикипедия

Аз пие здравословно, зелено, зеленчуково смути.

Сега ми е много интересно да експериментирам различните продукти и комбинацията на вкусове, които се получават. Това не е поредната панацея, пиенето на смути си има своите подводни камъни( да се приемат с него и много захар ), но ако се спазват няколко изисквания то наистина може да даде едно свежо начало на деня.

При високо мазнинното и ниско въглехидратно хранене значително е намален приемът на подове. Те са ограничени до: горски плодове: ягоди, малини, къпити, боровинки, киви, грейфрут, лимон, диня. От тук и смутитата, които си правя са предимно от зеленчуци като съотношението 70:30 в ползана зеленчуците в повечето случай е спазено.

Задължително включвам някакви мазнини: авокаво, кокос, бадеми, лешници, семена от чия, лен.

Аз не си слагам допълнителен подсладител въпреки, че в рецептите, които споделям има мед, не използвам и някакви готови сокове.

Ето и първата рецерта за смути, която искам да споделя:

 [wpurp-searchable-recipe]Смуни със спанак и киви – – киви, лимон, бейби спанак, мед (или друг естествен подсладител), вода, Кивитата се обелват, нарязват на парчета и се слагат в блендера.; Към тях се добавят заедно с едната шепа спанак и меда.; Добавя се сока от лимона.; Блендера се пуска за минута две всичко е готово.
На Здраве да е!;); – – Високо мазнина, ниско въглехидратна – Смутита – вкусни рецепти и моето здраве[/wpurp-searchable-recipe]

Смути

Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top