Преобразяване

Този месец се предизвиках и всеки четвъртък съм на вечерно обучение в СофтУни. Трите часа минават бързо, а придобитите ползи са много. Интересно е колко много съдържание се концентрира в отреденото времето.

Последният четвъртък темата беше за професионалното презентиране. Какво е важно при създаване на презентация? Кога сме наясно с целта на презентацията, какво искаме да направи човекът, който я е изгледал, кой е този човек, какъв е, как взема решения?

Едва след това стигаме и до техническото и осъществяване.

На мен не ми се е налагало често да правя презентации, но на ниво обща култура познавам Power Point и Prezi . Шеметното преминаване от слайд в слайд при Prezi много ми харесва, затова последно правих някакви неща с тази платфарма.

 В четвъртък разбрах, че шеметните преминавания могат да бъдат направени и с PowerPoint от  офис пакетите 2019 и 365. Конструкторите от Майкрософт са заложили два абсолютно нови режима, които дават възможност с познатия стар Power Point да се правят уникални неща. Режимите са zoom и morph, а за да ви доведа до режима morph изписах всичките тези думи.

 И така какво прави този режим? Той създава движение.

Нека имаме картинка в долният ляв ъгъл първият слайд и нека това да е нашата изходна позиция от точка А. В следващият слайд слагаме същата картинка, малко по-уголемена, в горният десен ъгъл, това ще е нашата финална точка В. Включваме режима Morph и програмата автоматично забелязва, че картинката от точка А  на първият слайд е същата на другият слайд, но вече е в точка В. След това програмата прави всичко необходими изчисления и осъществява движението на обекта, който сме задали от т.А до т.B.

За гледащият презентацията това движение изглежда много красиво и много сложно.

Окото на зрителя вижда крайният резултат и съвсем естествената му реакция е „Уауу“, след това по естествен начин се подготвя и той да направи движение.

Как се прави това?

Ами така – два слайда и една картинка. На единия в една позиция, на другия в друга позиция. Включваме режим  Morph( преобразяване ) и готово.

Изпробвайте го,  много е ефектно.

Аз обаче ще използвам този режим за една съвсем различна аналогия.

Само ще променя понятията. Нека първият слайд с точката А е нашата ситуация в момента, позицията, от която тръгваме, а върху  вторият слайд е точката В е ситуацията, която искаме да ни се случи.

За да може да имаме предвижване от точката А в точката В трябва да сме в режим  Morph –  ЖЕЛАНИЕ.

 За да има движение са необходими начална точка, крайна точка и желание.

За да се осъществи магията и зрителят накрая да рeагира с „Уау!“ на резултата, преди това ние трябва да имаме картинката, която искаме да бъде осъществена в бъдещият момент В.

Това съвсем не значи, че ще си стоим на дивана с дистанционното,  а Китайската стена ще ни позвъни на вратата с въпрос пълен с притеснение:

 „Искаш ли днес да се поразходиш по мен?“

Сори, каквито и режими да включваме няма да го направи.

От нас си зависи да проучим туроператорите, да определим бюджет, да намерим парите, да направим резервациите, да се качим на самолета, да преживеем дисконфорта от аклиматизацията с различното място, да се придвижим до Китайската стена и чак тогава да се поразходим по нея.

Ние правим всичките тези действия!

Когато те са продиктувани от нашите съкровени желания обаче, както в софтуерната програма се включва  режима преобразяване. Непознатото и нереалното започва да се съгражда и да се нарежда, познатото започва да се преизчислява и пренарежда и на финала ние стигаме до Китайската стена леко като със чудо.

Някой нещо ни подава, друг нещо ни казва, трети прави нещо вместо нас, четвърти се присъединява увлечен от ентусиазма ни.

Знаеш как е. Всички сме го преживявали по един или друг.

Затова е толкова важно да знаем какво искаме в действителност и да сме честни в отговора на този въпрос. Отговора се докосва до най-съкровените нr ценности. Може да изпитаме известна болка от това, че каквото искаме може да бъде съвсем различно от какво „трябва“ и какво е „необходимо“. Тази болка е родилна и ако не замръзнем в нея бързо отминава.

Какво искаш?

Какво искаш да имаш?

Какво искаш да правиш?

Каква искаш да бъдеш?

Искаш успех?

Кога в миналото си си преживявала успех?

От позицията, в която си в момента виж нещата, през които си минала. Какво си искала и как то ти се е получило. Спомни си кога в миналото си следвала собствената си мечта и си преживявала  магията нещата да ти се случват.

Имало ли е някакви общи модели?

Какви са били ситуациите? Какви са били хората, които са участвали в тях, какво специфично сте правили? Бъдещите успехи могат да бъдат резултат от посетите минали успехи. Може на пръв поглед да нямат нищо общо, но връщайки се към миналият успех можем отново да включим у себе си желанието да  желаем.

Имаме ли желание, ние имаме и силата да преоразим статуквото и да съградим нещо ново.


 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top