Стани часто то промяната

Стани част от промяната!

Наближава рожденият ми ден.

Вместо да потъвам в сатурнови дупки правя нещо различно.

Запълвам ги като прочиствам гардероби, албуми, стари папки, приключвам ситуации или пък продължавам забравени комуникации. Днес дойде ред на старият ми настолен компютър.

В една от папките със снимки намерих едно забравено писмо написано от мен до една много добра учителка, в града от който идвам.

При все,че е лично го пускам тук като доказателство, че движението към по-добро се случва.

„Снежи,

от няколко дни една идея ми се върти в главата и днес намерих малко свободно време да седна и да я опаковам в думи.

Така малко предистория…при все, че съм учителско дете винаги съм подхождала със страх към отиването ми на училище.

Започнах да чета по-късно, и досега пиша с правописни грешки, трудно запаметявам текстове.

При все, че винаги съм се справяла сравнително добре съм учила с неудоволствие и притеснение. Притеснение, че не съм достатъчно умна да запомня това, което ми се предава.

Реабилитирах се в собствените си очи, когатона първата сесия, а и на сесиите след това в университета имах най-високите оценки. При все че завърших математика и то във време когато преподавателите ни бяха решили да изграждат имич и да държат на показаните резултати.

Оказа се , че аз имам ум, интелект, който може да изведе отново теоремата , но му е трудно да я запамети механически…

Не съм била глупава, просто мозъкът ми е мислил по друг начин…

Сега наблюдавам същото в малката си дъщеря – Лили, тя е дете с много голям творчески потенциал, на нея и е по-лесно да измисли думите отколкото да ги запомни.

Хората са казали, че „да не ти се случва това, което майка ти си мисли за теб”, но се опасявам, че сегашната система в училище може да я постави в ситуацията „не се справяш”

Със сигурност не съм права, повече пренасям моите усещания като дете.

За какво ти пиша всичко това? 

Защото при цялото ми познанство с учители ти ще си останеш за мен Учителя с главно У. Тръпнещ от ентусиазъм, желание и любов. Творец в попрището, което е избрал. В същото време ти си рационален човек и бързо отсяваш това, което е фалшиво и това, което би улеснило и подобрило работата ти.

Образователната система като такава със сигурност ще бъде променена. Въпрос на малко време е да се образува лавината, която да помете старите разбирания. Не защото те са чак толкова лоши или чак толкова стари, а защото децата, които сега се раждат са различни.

Те просто са различни.

Всичко при тях е устроено да работи по друг начин т.к. времето, енергиите около нас и в нас са други.

По–трудно им се задържа вниманието, по-имполсивни са, по–невъздържани, но и по-спонтанни, по-информирани, по-креативни ако успееш да предизвикаш любопитството им.

Малки слънчица не обременени от правилно и неправилно.

Попаднах на една книга „Твоят мозък може всичко – мисловни карти” на Тони Бюзан , издателство Софтпрес ..не мога да ти предложа готова система, дори и да има признавам се съм абсолютен лаик, но дори и да има идва ли е адаптирана за деца и то за българските деца. Просто ти подавам топката, купи си я, прочети я, дори само това да ти остане си струва, и ако видиш в нея нещо което можеш да използваш – действай.

За какво да правиш това излишно усилие – защото ти си творец и рутината на отъпканите пътища те убива.

Защото ти си човека, който създава пътищата.

Чисто практично според мен може да улесни работата ти.

А ако проследиш целият процес от създаване, използване и резултатност на метода поне според мен това би била добра тема за написване на научен труд или учебник, които да придобие по-масова популярност…

Както вече казах, някои трябва да пусне топката за да стане лавина.

Честно казано засега нямам идея какво общо имам аз с всичко това, но знам, че нищо в живота на човек не се случва случайно и когато нещо се е родило трябва да бъде пуснато пък то ще си намери мястото и логическото обяснение.

Хубав и усмихнат ден!!!

Деяна

19.2.2012г “

На 15. и 16.2. 2014г в София ще се проведе  Конференция ЗА СВОБОДНО РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО.

Приветствам и подкрепям.

Това е сайта на събитието: http://conference.nmr.bg/

СТАНИ ЧАСТ ОТ ПРОМЯНАТА!

Деяна

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*