Кето шоколадово брауни

Кето шоколадово брауни с бадемово брашно

Шоколад!

Тъмен. Плътен. Превземащ от една хапка.

Горещ шоколад! Шоколадови трюфели. Шоколадов сладолед. Ягоди със шоколад. Шоколадови курабии. Шоколадово брауни. Трябва ли да ви признавам, дали обичам шоколад.

Растението, от което произлизат тези кулинарни вкусотии е Theobrama cacao и означава “Храна на боговете”

Никой не знае със сигурност историята на това растение.

Вероятно дърветата му са расли в Южна Америка и са пренесени в днешно Мексико от маите преди 600 години. Има сведения, че какаовите дървета се отглеждали масово от ацтеките и толтеките.

Интересно е, че ацтеките имали специално питие подобно на днешният гореш шоколад:

Зърната на какаото били смилани и слагани във вода заедно с ванилия, чушки чили и други подправки. Слагали ли са захар? – Не, просто не са я познавали;)

Какаовите зърна били високоценени от средно американските народи, които ги използвали вместо пари. Те били обичайно средство за размяна и с тях можело да се търгува всичко – от храна до роби.

Мда, много истории има в историята на шоколада!

И защото това е статия за кето десерт, бързам да уточня.

Да, за кето режима е коректно да се консумира тъмен шоколад. Той се получава от комбинирането на какаова маса, какаово масло и подсладител, което значи много полезни мазнини.

Когато си купувате тъмен шоколад със сигурност ви е направило впечатление указването на цифрови проценти върху опаковките- това е процента на каковата маса в шоколада. За кето са подходящи шоколади с над 80% какаова маса, марките не са от значение и все пак. Когато си купувате шоколад вижте на етикета му, колко са чистите захари ( нетните въглехидрати ) и какъв подсладител се използва.

Аз обичам шоколад.

Обичам го във всяка негова форма. Преди за мен беше важно количеството, което изяждам.

Сега, когато почти изключих въглехидратите от менюто си, вкусовите ми усещания станаха по-изтънчени и за мен е важно качеството и наслаждението от шоколада.

Днес ще ви предложа една изключителна рецепта за брауни. Изключителна е със простотата си и в същото време с наситения си шоколадов вкус.

Аз правя браунито с краве масло или с кокосово маслово. От спецификата на маслата има разлика и във вкуса на крайният продукт. Не мога да кажа, кой е по-добър, просто са различни. При браунито с кокосово масло след като се изпече блата по него се виждат бели пръски, да не се шашкате откъде са се появили;)

Ключов за този десерт е ганажа. Може да се направи по два начина.

Първият е като се разстопи в микровълновата или на водна баня шоколада и след това към него се добави 50 гр течна сметана, бърка се докато шоколада и сметаната станат еднородни.

Или: Вторият е да се стопли течната сметана до 50 градуса ( не е нужно да кипва ) и се добави към нея начупеният на парчета шоколад.

Преди да сте изгледали видео рецептата бързам да уточня. Резултата ще е гарантирано успешен ако за ганаж използвате хубав шоколад, този, който ви е любим. Направите ли компромис с това, ще се лишите от пълнотата на удоволствието.

Абонирайте се за канала в Youtube, за да сте в час с най-новите рецепти от мен.

И така да готвим!

Необходимите съставки:

Продукти за кето шоколадово брауни;

Кето шоколадово брауни

Recipe by @ketocake.bgCourse: кето и нисковъглехидрани
Servings

24

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

25

minutes
Calories

84

kcal

Какво ни трябва:

 • 80 гр бадемово брашно;

 • 30 гр какао;

 • 2 ч.л. бакпулвер;

 • 4 бр яйца;

 • 80 гр еритритол;

 • 80 гр разтопено масло ( краве или кокосово );

 • 50 гр течна сметана;

 • 50 гр шоколад 85%;

Какво правим:

 • Включвам фурната на 170 градуса да загрее. Подготвям тавичка като я застеля с хартия за печене. При мен е с размери: 24 см на 16 см

 • Смесвам сухите съставки: бадемовото брашно, какао, сода, бакпулвер- разбърквам добре, да станат еднородни и да няма камъчета;

 • Смесвам с миксер яйцата и еритритола до пълен пик на яйцата.

 • Добавям яйчената смес към сухите съставки. Разбърквам добре.

 • Добавям разтопеното масло, при мен е кокосово.

 • Разбърквам добре така, че сухите съставки да бъдат поети напълно от мокрите.

 • Изсипвам сместа в застлана с хартия за печене тава.

 • Пека 20 минути на 180 градуса. Сред като минутите минат проверявам с клечка да зъби, ако е мокра – пека още малко.

 • Изваждам браунито от фурната и докато изстива правя шоколадовия ганаж.

 • Затоплям течната сметана до 50 градуса и слагам в нея начупения на малки парчета шоколад – при мен е Линдт 85%

 • Нарязвам и браунито може да се хапва;)

Ако следите менюто си с програмите FatSecret или MyFitnessPal потърсете бранд: KetoCake.Bg и продукт: Кето шоколадово брауни

Бележки:

 • Ако искате браунито да е без млечни използвате кокосово масло и кокосова сметана като не е необходимо да променяте указаните количества.
 • За добър резултат не правете компромис с качеството на шоколада.
 • Това е кето десерт и големият процент на какаова масленост е важен – 85% е добър вариант, най-добре е да използвате какаова паста и сами да си я подсладите.
 • Указаните минути за печене във фурната са оринтировачни и могат да са различни при различните фурни.

Насладете се!

Покажете ми как ви се е получило като ме тагнете в Instagram или Facebook със @ketocake.bg или #ketocakebg

Аз разрязах браунито на 24 парчета всяко приблизително с 22 грама с 84 калории и белтъчини 2,09, мазнини 7,79 и въглехидрати 1,11 като нетните са 0,52.

А ако искате да изпратите на приятел като мил жест или да поръчате за себе си направено от мен брауни можете да поръчате в елетроният ми магазин.

6 thoughts on “Кето шоколадово брауни с бадемово брашно”

 1. Керанова

  Какво е съотношението еритритол – стевия на прах ( незнам дали има друга, де)?

  1. Здравейте Петя,
   благодаря за коментара. Не знам какъв е вашият продук със стевия, но имайте в предвид, че еритритола е 70% по-малко сладък от захарта. Ако в рецертата пише 100 гр захар трабва да се добави 130 грама еритритол. Ако вашата стевия е 30 пъти по-сладка от захарта предполагам, че 3 гр ще са достатъчни.

 2. Благодаря Ви за отговора. Понеже съм новак в кетопространството имам още един въпрос за Вашата рецепта: ако изпека браунито Ви три дни преди консумацията ( за повод е, а съм заета ….) ще се запази ли?

  1. Да, разбира се! Попринцип трайността на печивата е 72 часа след последната операция по тях. Като го сложите в хладилника маслото ще се втвърди и текстурата на браунито ще стане по-плътна от първоначалното изпичане, но за мен е още по-добре. Аз го харесвам така

 3. Цветелина Коева

  Здравейте, а сметаната може ли да се замени със нещо.

  1. Здравейте, Цветелина!
   Благодаря за въпроса! Тук сметаната ни трябва за шоколадовия ганаш – за разтения шоколад. Ако искате да я замените използвайте 2 с.л. растително масло без аромат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top