KetoCake.bg

Какво е това Кето торта?

Вече няколко години се храня нисковъглехидратно. 

Тази значителна промяна в моите навици доведе и до още нещо различно и необичайно за моето ежедневие. 

Започнах да събирам и изпробвам кето рецепти за сладости. 

Започнах да правя торти и истински да им се наслаждавам. 

Да знам, че може да е странно, уж спазвам ограничителен режим на хранене, в който въглехидратите са възможно най-малко, а правя кето торти.

В моите очи няма нищо странно.

Ако реша да се храня нисковъглехидратно или направо кето само няколко месеца, колкото да осъществя някакви предварително заложени цели е съвсем естествено да спазвам стрикно предписанията. Тогава ядките, семената, млечните са излишни въглехидрати, които забавят процесите на кетоза. 

Да, обаче при положение, че съм избрала това да е стил на живот, неизбежно е да си създам нови традицrи в храненето. Храната освен източник на суровини има важно психологическо, социално и информационно значение за човешкото ни същество като цяло. 

Има значение какво ядем, кой го е приготвил, как ядем, в какво настроение и с каква нагласа го правим. 

Да сме здрави не означава да се отказваме от празниците си, а какво е празник без торта;)

Какво са кето тортите?

Само по себе си това е оксиморон, защото по своята дефиниция това са абсолютно пронивоположни понятия. 

Кето храненето е ограничителен режим където въглехидратити са възможно най-малко около 5% от дневното меню, а мазнините са с осезаемо надмощие. Така, че ако трябва да се направи някаква бърза асоциация кето -> без въглехидрати, а това значи без захар. 

Думата торта обаче е нещо съвсем различно. Тя е апогея на сладостта. Дали ще бъдат пандишпанови, многолистни или каквито и да са блатовете в повечето случай те се пропиват със захарен сироп, после се прави плънка с много захар, крема също с много захар, а за фондана или целувките въобще няма да споменавам. 

Как да стане тогава?

От какво е добре да се направи тортата така, че да запази всички вкусови наслаждения и в същото време да е възможно най-нисковъглехидратна.

Сега ще ви разкажа, стъпка по стъпка.

Първо ще се фокусирам върху подсладителя. Главната ни цел е възможно най-малко въглехидрати. Затова автоматично отпадат: рафинираната бяла захар, трастиковата захар, кокосовата захар, пчелният мед или кленовият сироп, сока от тапинакуа или от агаве. Разбира се бананите и фурмите са неподходящи. 

Какво остава тогава?

Еритритол, Стевия и различните комбинации от тези два подсладителя. В търговската мрежа може да се намерят храни подсладени с малтинол, но това е изкуствен подсладител и като цяло покачва кръвната захар.

1. Подсладител

Подслаждането в моите кето торти е еритритол или друг интензивен подсладител на основата на стевия или еритритол. Еритритола е натурален подсладител.

2. Брашно

Блатовете са от бадемово или кокосово брашно. Да, тези брашна са кето – френдли, но това не ги лишава автоматично от всякакви въглехидрати. Все пак в бадемовото брашно има 12 грама на 100 въглехидрати ( за сравнение в бялото брашно за същите 100 гр въглехидратите са 71 ).Затова в кето тортите се използват повече яйца и блатовете за торта са по-често пандишпанови.

3. Плънка

Ако декорацията на тортата възбужда визуалната наслада и отправя директни послания. Плънката в тортата възбужда вкусово-интелектуалните рецептори. Комбинацията на различни вкусове и текстури на плънките в тортата създава ярък импулс на любопитство, а след това на удовлетворие и доволство.

Не е случайно, че тортите са кулминацията на всеки празник. Ако в стандартните торти може да има невъобразимо изобилие от вкусове, кето тортите са ограничини от изискването плодовите вкусове да са само от ягоди: ягода, малина, боровинка. Всички плодове с възможно най-малко въглехидрати могат да се използват, но не като преобладаващ продукт.

4. Крем

Ако си мислите, че кремът е само един и няма възможност за творческо комбиниране – малко се лъжете. В Кето тортите обикновенно кремът е на млечна основа: заквасена сметана, течна сметана, извара, крема сирене, маскарпоне, рикота – всички млечни, които са с въглехидрати под 4 гр на 100 са подходящи и се използват в кето тортата. 

Ако искате безмлечен вариант на крема за вашата торта, тогава кокосовата сметана е решението, което ще ви предложа.

 А заварени кремове?

За съжаление няма да са в класическия вариант т.к. всякакви нишестета в кето тортата не са добра идея, но може да се направи вариант на кондензирано кляко с течна или кокосова сметана и да се сгъсти с желатин и агар- агар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top