Собствен блог с нулев бюджет?

Как да се създаде кулинарен блог с нулев бюджет?

След като в две поредни статии си побърборих на тема защо е добре да водим собствен блог е време за повече конкретика.
Първо ще въведа няколко термина.

Какво е интернет сайт ( уеб сайт или само сайт )?

Виртуално пространство в мрежата, което представлява съвкупност от информационни страници адресирани с общо име.

Какво е домейн?

Уникалното име, което един интернет сайт има.

Какво е хостинг?

Това е услуга на фирми или организиции, които предоставят мощни компютри – информационни домакини за обслуждане и връзка на съдържание с интернет мрежата. Има различни нива на обслужване и различни видове предлагани услуги.

Какво е блог?

Блог съвкупност от информационни публикации, които имат хронологична последователност като първо се показват най-новите. Блога може да бъде в самостоятелен или да бъде част от по-голям сайт включващ и други по вид страници.

И т.к. ще пиша как да си направим кулинарен блог ще пиша защо точно кулинарен?


Защото храната а е универсална тема, с която всеки може да започне дори ако няма никаква идея какво да пише. Всеки от нас се храни поне три пъти на ден, ето ти повод за споделяне. Всеки си има някакви конкретни предпочитания и изграждани традиции в приготвянето на храната – отново повод за споделяне. Всеки съвсем лесно може да се превърне в творец на нещо вкусно като адаптира или експериментира някоя рецепта – отново повод за споделяне. Има различни видове продукти, кухни, техники за готвене, въобще стига да искаш винаги можеш да се хванеш за нещо да го развиеш по твои начин и да го предадеш на аудиторията, която те следва.

Обаче както говоря за кулинарен блок и готвене така може да се говори и за цветарство, ръкоделие, отглеждане на деца, пътуване и туризъм, любим стил музика, метод в психологията, философията, икономиката и финансите, споделяне на ревюта на книги, филми, театрални постановки, анимета, манга комикси, споделяне на софтуерни приложения и тулове и какво ли още не.

Всеки човек е различен и има различни интереси, които може да сподели и да бъдат полезни на още някой. Защото знанието като всяко друго нещо придобива ценност когато е споделено.

Днес обаче аз започвам с изграждането на кулинарен блог.

Когато в началото започваме нещо, не винаги знаем до къде ще ни отведе то. Когато нямаме идея какви ще бъдат ползите ни, предпочитаме да не правим и големи инвестиции. Да опитаме пък ако ни хареса тогава ще си платим.

Точно тук обаче е добре да имаме някаква яснота още в началото. Защото процеса може много бързо да се развие и понякога корекциите в движение са по-трудни.

За какво ни трябват пари при изграждането на кулинарен блог?

За избор на име – домейн, за хостинг – на кои компютри ще се намира сайта. Ако не сме решили да си го направим сами ще ни трябват пари и за неговата направа.

Аз казах с нулев бюджет, затова започвам първо с aбсолютно безплатните варианти.

  • Facebook и Instagram

Абсолютно безплатно е да си водите кулинарен блог в платформите осигуряващи социална комуникация: facebook и instagram. Тези платформи имат милиони потребители, от които вашият блог може да бъде видян, за хората, които не са в социалните мрежи обаче, той ще остане невидим. Ако имате само тук блог ще трябва да се съобразявате с настоящите и бъдещи ограничения на тези платформи.

  • Платформи, които предлагат безплатни домейн и хостинг услуги.

Най-популярните платформи, които ви предоставят възможност да си изгредите собствен сайт абсолютно безплатно, без да давате пари за неговия дизайн и за неговата подръжка са weеbly.com, wix.com, wordpress.com

Всяка от тях след регистрацията ви дава възможност да изберете име, което ще е уникално в рамките на тяхната система от домейни.

Така ако искам моят сайт да се казва KETOBIRD:

При webbly.com ще бъде : ketobird.webbly.com;

При wix.com ще бъде: ketobird.wix.com

Напрактика ние получаваме нещо безплатно ( име и хостинг ), но и осигуряваме постоянна безплатна реклама на съответните платформи, които още от самото начало си запазват правото да променят условията когато решат.

При wordpress.com мога да избера какво да бъде разширението след ketobird. Т.к. съм решила да правя кулинарен блог реших разширението да е food.blog и сайта ми да има име: ketobird.food.blog

Добре е да насоча вниманието ви, че след като избера името има една следваща 6 стъпка, която ме пита какъв план за хостинг искам за сайта си като най-малката сума е 3$. Не е нужно да избирате план най-горе има едно изречение с малки букви, което ви дава възможност да изберете “Не за сега!” и да пропуснете паричното ангажиране за сега.

В началото създаването на абсолютно безплатен сайт е много добро решение, но ако имате по-дългострочни планове за изграждане на собствена марка и собствено присъствие е добре да отделите средства поне за запазване на собствен уникален домейн.

Запазването на домейн има еднократна годишна такса за обслужване, която ви осигурява сигурността,че никой друг в цялото световно информационно пространство няма да има сайт със вашето име.

Как да се избере подходящо име на уебсайт е тема заслужаваща много по-сериозна разработка. Защото лесната откриваемост за точната ниша от последователи, които ще търсят предлагатоно съдържание започва от името. Аз самата когато започвах да водя този блог, въобще нямах идея какво и как е добре да се прави и избрах първото, за което се сетих: собственото си име. Така на сайта ми ще дойдат само хора, които веча са го срещнали някъде, а не защото името ги е завело при предлаганото съдържание.

Тук можете да видите колко би ви струвало изборът на собствен домейн и дали той в момента е свободен: избор на домейн.

Всяка от платформите, за които започнах да пиша позволява варианта да имате ваш собствен домейн и в същото време да имате сайт направен и хостван от тях, но срещу определена сума за месечно обслужване.

Да се върнем на варианта собствен сайт с нулев бюджет и на платформите, които могат да ви го осигурят.

weebly.com
За да ги използвате е необходимо първо да си направите регистрация.

Следващата стъпка е изборът на подходяща тема.

Тема това е начинът, по който искаме да изглежда сайта ви. Платформата предлага, голямо разнообразие от тематични дизайни за сайтове според конкретните нужди на своите потребители, като има съответно безплатни и платени теми. Безплатните имат по-ограничени възможности, платените се плащат еднокретно или са на годишен или месечен абонамент според конкретното предложение. Отидете в галерията с теми( theme ) в режима промяна на тема( change the theme ) си изберете тази, която е най-близка до изпълнение на вашите изисквания. Като се зареди темата ще бъде във формана на щаблони, върху които е добре да започнете да въвеждате собственото си съдържание.

Преди публикувате първият път сайта си системата изисква да му изберете име. Ако сте си регистрирали вече домейнт може да използвате него, в противен случай системата ще конструира автоматичен домейн с името, което сте добавили.

При wix.com процедурата е същата.

Правите си регистрация. Въвеждате име за вашият сайт. Отивате в категорията blogs-and-forums и си избирате начинът, по който искате той да изглежда. След като си изберете темата . Променяте текстовете и снимките на готовите шаблони и буквално за половин час си имате собствен кулинарен блог, които веднага става активен.

Необходимо е само да си създадете дисциплината редовно да правите публикации.
Подходящи теми в wix.com за кулинарни блог са:

Експерименталният сайт , който направих за точно 5 минути е с темата House of Keto . Снимките и текста са си техни, от мен е само желанието да ви дам няколко инструмента за да можете да започнете.

В последваща публикация ще ви кажа какво все пак ще ви срува създаването на кулинарен блог, който има повече възможности, и който ви дава повече свобода за действие.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top