Как да създадем Блог от а до я!

Как да се създаде кулинарен блог от А до Я?

Наскоро заедно с кафето получих и късметче, на което пишеше:
“Ако искаш да получаваш пари, трябва и да харчиш пари”

Вече знаете, как да направите собствен блог с нулев бюджет сега ще поразширим темата.

Как да започнете кулинарен блог?

Пропускам периода на отговор на важните въпроси защо и как сте решили да започнете да водите точно кулинарен блог. Предполагам за да споделяте страстта си към готвенето и като начин да спечелите някой страничен доход.

Аз като започвах незнаех нещо, нито за блогърството, нито за по-специфичният негов аспект. Дори не бях си отделила време да си отговоря на въпроса Защо?. Просто реших да опитам без абсолютно никаква яснота. Във времето минах през много грешки и уви си създадох не малко лоши навици, които сега ми е трудно да преодолея.

За да ви спестя това излишно губене на време и енергия ще маркирам няколко пункта, на които е добре да обърнете внимание когато започвате.

Намерете своята ниша.

Ниша е малка част от голямата интернет общност, върху която искате да фокусирате публикациите си.

Кой ще чете информацията, която подавате?

Как изглежда, от какво се интересува, на каква възраст е, с какъв доход, къде живее, с какво време разполага?

Колкото по-точни са знанията ви за хората, които ще четат блога ви, толкова по-бързо и лесно те ще ви намерят.

В частта за споделяне на кулинарни рецепти в блога ми , моята ниша са хората с интерест към нисковъглехидратните и кето рецепти.

След като знаете широкият обхват на това какво бихте искали от вашият блог, опитайте се да го стесните. Аз все още съм в този широк сегмент, но специализацията ми ще се случи съвсем естествено, колкото повече навляза в темата.

Пример ако съм започнала със споделяне на нисковъглехидратни и кето рецепти следващата стъпка на по-тясна специализация е да започна да споделям безмлечни кето рецепти.

Защо е необходимо това?

Защото колкото по-ясна и по-специализирана е нишата от потребители в интернет, толкова по-лесно те биха ме припознали като потенциален източник на достоверна информация.

Изберете подходящо име за своя блог?

Моето име е име и на моят блог, но изписано на английски. Когато започвах да го водя въобще не знаех, че в някакъв момент ще започна да споделям и кулинарни рецепти. Затова и в името на блога няма нищо водещо към темата. Това е блог, в който аз във времето споделям различни теми, които ме вълнуват. Няма нищо забавно и оригирално – това е виртуалното пространство на Деяна и толкова.

Ако ви предстои да измислите име на блога си, все пак опитайте се да измислите нещо кратко и креативно. Нека името не бъде сложно или твърде дълго. Опитайте се да запазите правописа на думите в заглавието на вашият блог. Така като препращате хората към него те лесно ще запомнят името му, вместо да остават объркани: “Абе нещо подобно беше!”

Начало

Има две неща, които за важни при започване на кулинарен блог : домейн и хостинг.

Представете си паркинг от каравани.

Домейнът е вашата широка, удобна и уютна каравана, а хостингът е паркингът за каравани, на когото плащате наем, за да може да държите караваната си в него. За да се случват нещата в блога ви глатко имате нужда и от двете.

Можете да закупите домейна и хостинга поотделно или заедно. Проучете цените и условията на доставчиците и преценете, кои ще ви паснат най-добре.

Към момента аз работя със superhosting.bg и съм доволна. Екипа им за техническо обслужване бяха любезни и адекватни когато се наложи да потърся помоща им. Тук можете да видите колко ще ви струва тяхнага хостинг услугата.

Като начало спокойно можете да започнете с най-нискобюджетният план, който е 8,75 на месец. Ако платите за една година ще получите отстъпка и цената ще падне на 6,75 за месец. След като заплатите името и хостинга ще получите своя SSL сертификат, който ви осигурява право на достъп до световната информационна мрежа.

Superhosting имат специална услуга за хостинг на сайтове на wordpress, което е добра възможност за начинаещи блогъри. Цените за хостинга са същите, така, че спокойно може да изберете тази по-специализирана услуга.

Инсталирайте WordPress

След като сте закупили домейн и хостинг ще получите имейл в пощата си, в който ще ви информират за данните на вашият хостинг акаунд и cPanel-а, от където ще управлявате вашият нов сайт.

Последвайте линка на cPanela като въведете потребителското име и паролата, които системата е генерирала.

След като влезете в системният панел, следващата стъпка е да си инсталирате wordpress съвсем безплатно.

инсталиране на блог


Бележка:
Придържайте се към WordPress като най-надежната и лесна за поддържане система за вашия уебсайт. WordPress е платформа с отворен код, която предоставя много предимства, включително безкрайно предлагане на теми за оформление, приложения и квалифицирани разработчици, които могат да персонализират или изградят вашия уебсайт според нуждите ви. WordPress също се предпочита, ако планирате да печелите пари от блога си в бъдеще.

Избор на тема:

Темата определя как изглежда вашият уебсайт. За wordpress има много и невероятно добри теми и вие можете да избирате с часове и дни, коя ще е най-подходящата, и коя ще ви пасне най-добре на вашият темперамент и поглед над света, но не губете много време в това.

Каквото и да правите не забравяйте, че вие правите това за да споделяте рецепти, а не за да покажете какъв добър дизайнер сте.

Ако сте съвсем начинаещ естествено е да потърсите професионална помощ, някой да изгради вместо вас сайта ви. Това ще ви спести не малко време, но от дългосрочна гледна точна може и да не е най-доброто решение. Защото ако нямате понятие как е изграден сайта ви за всичко занапред, за всяка една стъпка или доработка ще е необходимо да търсите помощ.

След като изберете и инсталирате подходяща тема, добре е да инсталирате няколко приложения ( pluggin). Пръгините са специализирани програми, които след като се инсталират в сайта ви му дадат допълнителна функционалност.

Най-важните приложения, които задължително е добре да имате :

Това е важно приложение, което помага сайта да има по-добра оптимизация или казано по друг начин, да е по-добре видим от хората търсещи съответното съдържание. Това е статия, в която се говорят повече:https://yoast.com/optimize-food-blog/

  • Приложение за кулинарни рецепти


Когато за първи път започнах да пиша рецепти в моя блог, пишех съдържанието им като нормални публикации.

Това обаче е било грешка.

За да бъдете забелязани в Google, трябва страниците ви да отговарят на критериите на Google. С други думи, за да бъде разпознаваем вашият блог като кулинарен е добре да използвате специализирано приложение за публикуване на рецепти, за да може то да увеличи вашето SEO.

Какво е SEO?

Оптимизацията за търсачките (Search engine optimization SEO) е процесът на въздействие върху онлайн видимостта на уебсайт или уеб страница в неплатените резултати на уеб търсачката – често наричани „естествени“, „органични“ или „спечелени“ резултати. Като цяло, колкото по-рано (или по-високо класиран в страницата с резултати от търсенето) и по-често уебсайт се появява в списъка с резултати от търсенето, толкова повече посетители сайтът ще получи от потребителите на търсачката; след това тези посетители могат да бъдат превърнати в клиенти.

Популярни плъгини за публикуване на кулинарни рецепти са:
https://wordpress.org/plugins/easyrecipe/ ;
https://www.wpultimaterecipe.com/

Аз използвам приложението на wpzoom.

  • Google Analytics

След като се регистрирате в Google Analytics ще можете да следите статистиките за блога си: Коя статия и колко пъти е била прочетена, в кои часове на денонощието потребителите на сайта ви са най-активти, каква е демографската карта на вашите потребители.

  • Social Media

За да може блога ви да бъде лесно откриваем от потребителите, а и от машините осигуряващи целият процес на свързване в интернет пространството е важно да промотирате блога си в социалните медии. След като вече имате домейн, който ще е името на вашият блог направете си facebook профил, instagram профил, Twitter профил. Медия, която аз засега подценявам, но която все по-бързо набира скорост особенно във визуалната форма на комуникация е Pinterest затова задължително е добре да се направи профил и там.

Важно е да се разбере, че за да достигнат публикациите ви до хората, те трябва да бъдат споделяни. Социалните медии са най-добрият партньор в това.

Новият текстов редактор, който WordPress използва. Принципа на консруиране на страниците e с помощта на блокове.

  • Списъци с имейл адреси

Всичко се променя. Днес си мислим, че познаваме създалото сe статукво, но докога то ще е валидно?

Току виж Google и социалните медии някой ден се сринат и целият трафик, към който толкова усилено всички се стремят също изчезне. Едно е нещото, което завинаги ще бъде ваше в интернет пространството, и това е вашият списък от имейл адреси на ваши абонати. Изпращането на бюлетини е една добра практика, която прави вашата марка разпознаваема. Колкото повече хора получават от вас писма, толкова повече ще са хората, които ще помнят вашият блог и ще търсят последните актуализации, които сте направили.

Когато стартирах блога си, нямах идея как да започна да го водя. Пренебрегнах идеята за създаване на списък си с имейли и дълго не започнах такъв. Все още не съм редовна в регулярното изпращане на бюлетини.

Това обаче въобще не е добра практика и моля ви, не бъдете като мен.

Започнете по правилния начин.

Започнете със събирането на имейл адреси още от самото начало.
Приложението, което би ви било полезно при създаване на имайл лист е: MailPoet

  • Снимки

При воденето на кулинарен блог снимките са нещо важно. Съвременните телефони също могат да осигурат добро качество, но добрата камера е сигурна инвестиция. Аз снимам с FinePix S8300 – фотоапарат, който преди време купих настаро за 200 лв от oxl.bg, и който се оказа наистина добро попадения за абсолютно начинаеща като мен.

Докато пиша за снимки, важно е всеки път да сте уверени, че вашите изображения имат същото заглавие и alt атрибути като ключовата дума и заглавието на публикацията ви. Това ще ви помогне да се класирате по-високо в търсачката на Google.

Така и не се научих да работя със Photoshop или който и да е друг професионален софтуер за обработка на снимки. Обработките и колажите, които правя за публикациите си в блога или в социалните медии са единствено и само с Canva.com.

Малките видеа, които публикувам във youtobe канала си и са част от повечето рецепти, които споделям са обработени със Filmora 9

Това е основното, което трябва да знаете, когато започвате собствен кулинарен блог. Не се плашете от многото информация, която ви изсипах наведнъж.

С всяка следваща стъпка вашето разбиране ще се подобрява и съвсем естествено всичко ще си дойде на мястото.

Бъдете мили със себе си, оставете се процесът да ви учи.

Може да искате всичко да е перфектно още от самото начало, но често в началото имаме най-малка представа какво значи въобще перфектно.

Дайте си време.

Ако ви е трудно да направите блога си сами винаги можетеда са обърнете към специалист за помощ.

Това е групата във facebook където са всички, които с лекота могат да създадат сайта ви.

Все пак не е необходимо да сте уебдизайнер за да публикувате кулинарни рецепти, нали?

Правете това, което ви доставя удоволствие и разпалва във вас страстта на вдъхновението. Наслаждавайте се 😉 !

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top