кръвни групи

От коя кръвна група си?

Кое е онова човешко качество, което ни кара да се протегнем и да вземем непознатото нещото, което е пред нас?  Кое е онова нещо, което успява да организира целият процес и ни дава тласък да направим първата стъпка, после следващата, докато накрая тръгнем уверено в посоката, в която искаме.

Любопитството!

Желанието да научим нещата, които са толкова примамливи, шарени, светещи, странни, различни, нещата които са извън нас, които са в това, което не сме ние.

Когато децата ми бяха малки достатъчно беше да покажа “невиждан” обект, пък било то и пластмасовата фуния или щипката за пране и  пищящият мъник за секунди притихваше и да насочваше вниманието си към новото нещо. Всичко от вън  беше толкова интересно, но също толкова интересни бяха нещата, които са в тях – оглеждането на собствените пръстчета на ръката, пръстчетата на крачето, експериментите с различните звуци, които могат да извадят от гърлото си, новите движения, които преди това не са правили.

Всичко беше любопитно!

Спомням си как голямата ми дъщеря, когато беше бебе на 8 месеца, съвсем случайно се изправи на собствените си крака в кошарата…осъзна какво се  е случило и следващите час и половина тренира различни начини как да се изправи отново. Аз стоях тихо отстрани и се възхищавах на целенасочената и концентрация да усвои съзнателно новото движение.

Тупваше по дупе и после пак се изправяше по някакъв малко по-различен начин, тупваше и се изправяше и така знаете ли колко пъти 43 – 43 пъти тя повтори различните варианти на едно движение.  

Тогава какво се учудвам, че не спира да ми е интересно всичко свързано с това какви сме ние и как можем по най-добрия начин да изживеем живота си.

Отдавна бях чувала за теорията за хранене според кръвната група, но съвсем нехайно пропусках детайлите, теории да искаш. Да обаче, на един приятен обяд с приятели, темата се появи отново и на мен този път ми стана любопитно. 

Любопитството беше толкова голямо, че като се прибрах у дома веднага потърсих повече информация и по-важното как тя може практически да ми е полезна.

Автор на теорията за хранене според кръвните групи е Питър Д`Адамо. Д-р Питър Д’Адамо е натуропат, просветител и изследовател с последователи по целия свят. Първата му книга „Правилният начин на хранене за вашата кръвна група“ е бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и е преведена на повече от 50 езика. Той е съосновател на академичния съвет на Института за човешката индивидуалност, както и директор на клиниката „Д’Адамо“ в Уилтън, Кънектикът.

Д-р Питър Д’Адамо твърди, че всеки трябва да се храни според особеностите и специфичните изисквания на кръвната си група. Според него храненето на индивида се намира във взаимовръзка с типа на кръвната му група. Според неговата теория, хората от кръвна група 0, които произхождали в историческото си развитие от ловци, за да се чувстват здрави и в добър физически и психо-емоционален комфорт, се нуждаели от храна, богата на месо. Притежаващите кръвна група А били привърженици на вегетарианския хранителни режими. Лицата с кръвна група В най-добре понасяли яйца и млечни продукти, а тези с група АВ – консумирали безпроблемно смесена храна.

Много, много интересно. Дори тази малка информация лично мен леко ме втрещи. Защото аз съм О кръвна група, а е факт, че досега съм имала няколко периода, най – дългият от 7 години(докато студенствах и малко след това) когато месото беше изключено изцяло от менюто ми и заменено с всевъзможни млечни произведения и бързи въглехидрати. Точно от годините на студенстване се появи ритуалът на непушачката: кафе с вафла.

В редовете по долу ще дам обобщена информация за всяка от кръвните групи и възможните дефиците, които могат да се получат за всяка от групите.

И така:

 Кръвна група 0 е най-старата и често срещана група. Хората с тази кръвна група са универсални дарители, те притежават силна имунна и храносмилателна система. Условно са наречени „месоядни“, тъй като трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Те са екстроверти, силни, лидери, уверени, прагматични.

Хранителни препоръки:

Хората с тази кръвна група могат спокойно да хапват разнообразни меса, като избягват свинското, бекона и гъшето. Рибите, които са полезни за тези хора са сьомга, хек, пъстърва. Не се препоръчват хайвер и октопод. Изключително важно е да се знае, че всички млечни продукти за противопоказни за кръвна група О, в умерени количества може да се консумира козе сирене. Прясното мляко е добре да се замести с мляко от ядки. Яйца може да се ядат по 2-3 на седмица, като се препоръчват рохки.

Полезни са лененото масло и зехтинът, рядко да се консумират слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут са добри за консумация, но леща и соя използвайте рядко. Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към здравето на хората с нулева кръвна група, без пшеницата и белите брашна, те трябва да се избягват.

Полезни зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. Не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди.

Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Добре е да се поемат големи количества чиста вода. Подходящи билки са: юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума.

Чести дефицити и рискови заболявания:

 • Дефицит на витамини от група В – причинява умора и умствена свръхактивност;
 • Дефицит на йод – болести на щитовидна жлеза;
 • Дефицит на калций – причинява ставни възпаления, остеопороза;
 • Дефицит на ензими – причинява чревни проблеми;
 • Нужда от детоксикация – срещу гнилостни процеси в дебелото черво, заболявания на стомаха /пептична улцироза/, бактерии – хеликобактер пилори, язва.


Прародителите на кръвна група А са били земеделци, консумиращи предимно вегетарианска храна. Поради растителния характер на генетичния им код, храната на хората с тази кръвна група трябва да бъде предимно растителна.

Те са интроверти, емоционални и изобретателни.

Хранителни препоръки:

Добре е да се избягват месата и месните продукти. Допустими са пуешко и пилешко месо в малки количества- 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби, като шаран и пъстърва.  
Млечни продукти да се консумират в умерени количества. Да се избягват високо маслените продукти. Могат да се консумират до 4бр. яйца седмично.

Особено полезни са зехтинът и лененото масло, да се избягва сусамовото и царевичното. Препоръчва се да се ядат фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик и да се избягват пшеницата и белите брашна.

Хората от тази кръвна група имат нужда от консумирането на големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други. Те имат нужда и от консумирането на  много плодове- кайсии, череши, смокини, сливи, лимони. Добре е да се избягват цитрусовите плодове, бананите.  

Кафето и червените вина са препоръчителни; бирата, концентратите и газираните напитки трябва да не се консумират. Полезни билки са лайка, риган, женшен и гинко билоба.

Чести дефицити и рискови заболявания:

 • Недостиг на ензими- води до намалено отделяне на стомашна киселина, рак на стомаха;
 • Дефицит на Витамин Е – причинява кожни проблеми, сърдечно-съдови заболявания;
 • Дефицит на витамин С – води до скорбут, интоксикация на клетките;
 • Дефицит на витамини от група В- води до лоша способност за овладяване на стреса;
 • Дефицит на калций- води до изнервеност, умора, остеопороза;
 • Дефицит на желязо- ниска кръвна захар, анемия, диабет.

Това е кръвната група на щастливците. Хората с тази кръвна група са се появили около 15 хиляди години преди Христа. Заради множеството миграции условно са наречени „чергари“.  Тази кръвна група е по-малко специфична и хората от нея могат да се хранят разнообразно.

Те са независими, свободомислещи, творчески личности.

Хранителни препоръки:

От месните продукти препоръчителни са агнешкото, телешкото и дивеч, да се избягват свинско и пилешко месо. Най- полезните морски храни са сьомга, хек и пъстърва, като не се препоръчват калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се консумират.

От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са ориза, просото и овеса. Да се избягват ръж, пшеница, леща и нахут.
Да се консумират големи количества зеленчуци и плодове – най-добрите  са: зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи; банани, грозде, ананас и сливи.

Да се избягват домати, царевица, кокосови орехи, нар. Може да се пият разнообразни напитки, но да се избягват газираните и концентратите. Подходящи билки са: зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шейтаке.

Чести дефицити и рискови заболявания:

 • Дефицит на магнезий- изразява се в честа умора и депресия;
 • Дефицит на цинк- води до нисък имунитет срещу вируси и инфекции;
 • Дефицити на витамини от група В- може да причини стресов дисбаланс, депресия;
 • Недостиг на ензими- причинява храносмилателни проблеми, язва;
 • Дефицит на хром- води до инсулинозависим диабет.

Това е най-младата кръвната група, възникнала преди около 2000 години, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Хората от тази кръвна група са консуматори на смесена храна.

Тези хора са интуитивни, дружелюбни, емоционални и страстни.

Хранителни препоръки:

Препоръчителните  меса са агнешкото, заешкото и пуешкото и да се избягват останалите. Рибните продукти, които се препоръчва да консумират са бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран и да се избягват октопод и раци.

Свободно да се консумират повечето млечни продукти без високо маслените.

По 4бр. яйца на седмица е добре за тази група. От растителните масла да се  избягват слънчогледово, сусамено и царевично, като се заменят със зехтин, фъстъчено и ленено масло. Да се ядят повече зърнени храни, най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес, да се избягват пшеницата, царевица, елда.

Консумирането на големи количества зеленчуци и плодове е добър вариант.
Най-препоръчителни са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете смокини, киви, череши, ананс и лимони. Онези, които трябва да се избягват са домати, маслини, портокали, нар.

Кафето, чая, виното и бирата могат да се приемат свободно, но да се ограничат концентратите и газираните напитки.  Подходящи билки са: зелен чай, чесън, бъз, джинджифил.

Чести дефицити и рискови заболявания:

 • Дефицит на витамин С- ниско ниво на стомашни киселини;
 • Недостатъчно антиоксиданти като селен, цинк, хром- води до дегенерация на клетките, кисти, ракови образувания;
 • Дефицит на магнезий- води диабет, сърдечно-съдови заболявания;
 • Дефицит на витамин D- чест причинител на aвтоимунни заболявания;
 • Недостиг на ензими и пробиотици- причинява алергии.

Ето още нещо много интересно.

В зависимост от кръвната група на родителите каква е вероятната кръвна група на тяхното бъдещо дете.

Това научих от любопитство за теорията за хранене според кръвната група. За мен този информация се оказа много полезна, защото всички у дома сме с 0 кръвна група и спазването на някакви препоръчителни режими ще е много по лесно. 

Вече и от личен опит знам, че някои храни могат да ни помогнат да оздравеем, а други мога от отключат наши потенциални слабости и да ни разболеят.
Едни и същи храни могат да предизвикат различни състояния в човешкия организъм.
Факт е, че правилният начин на хранене за нашата кръвна група е ясен, лесен за прилагане план, който всеки може да следва, за да съобразява своето хранене и живот с особеностите на кръвната си група.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top