Стратегията “Живот” или какви са правилата?

От дете всеки от нас играе, това е любимото ни нещо – така изучаваме света, така се забавляваме, така създаваме приятелства.

На училище тръгваме за да се подготвим за една по-голяма и по-интересна игра – собствения ни живот.

Нарамваме тежките раници и потъваме в дебрите на различните науки. След 12 години излизаме от училище грамотни, но и препълнени със схеми, алгоритми, понятия и факти – дословно наизустени, които така и не разбираме защо са ни необходими.
Оказва се, че покрай цялото това усилие – образователния процес в училище –

ние сме пропуснали да научим най-важното.

Какви са правилата на реалния живот и какво е необходимо за да бъде живота ни изпълнен с много радост, удоволствие и изобилие.
Как да правим това, което искаме и когато искаме.

Как да бъдем свободни?

В училище не ни учат, че основният ресурс в нашият живот са парите.
Как парите идват при нас?

Как да работят за нас?

Какво ни дават?

Защо са ни необходими?

Какво трябва да правим, за да не чувстваме липсата им, а винаги да имаме достатъчно?

Най-важното, което трябва да знаем е, че парите са енергия.

Те са това, което се връща при нас, след като сме направили нещо, от което има полза за другите.
Нашият живот е една игра – една стратегия.

Основната и цел е: как да придобием повече от този ресурс – парите.

Ресурс, който ни осигурява възможността да бъдем свободни.

Тази игра си има точни последователности, закони и правила.

Картата на тази стратегия, в която се описват всички наши действия, е нашият финансов отчет. Всеки един човек, всяко едно семейство, всеки един бизнес или група от хора имат такава карта, независимо дали си дават сметка или не.
Колкото по-наясно сме с подробностите в тази карта, толкова по-големи са шансовете ни да бъдем победители и господари на това, какво ни се случва.

Парите, към които се стремим, текат по две големи реки.

Първата река е по-бърза, но по-маловодна. Парите от нея получаваме с малко закъснение от месец – два. Тук нашите доходи са линейни – ако работим имаме пари, ако не работим нямаме пари. За да ползваме ресурса на тази река ние плащаме с личното си време.

Тази река може да се пълни от два различни потока:

-„Потока на наемните работници” – когато си имаме работодател и сами сме се съгласили на неговите условия – да изпълняваме определени задължения за точно фиксирано време срещу точно фиксирани пари под формата на заплата. Тук имаме сигурност за парите си в края на месеца и много свободно време.

Някой друг е поел отговорността да ни осигури тази сигурност.

От нас се иска само да изпълняваме задълженията си.

-„Потока на свободните професии и малкият бизнес” – когато сами сме си работодател или сме работодател и на още няколко човека. Тук доходите ни не са фиксирани. Ние можем да получаваме много повече отколкото ако работим за някои друг, но нямаме сигурността на гарантираните пари от заплата. Доходите ни са обвързани с времето, което отделяме – когато работим много и имаме много поръчки имаме високи доходи. Когато работим по-малко време или имаме по-малко поръчки доходите ни значително намаляват.

Ние сме отговорни за нашите доходи и свободно време.

Чрез този поток парите текат при всички хора, които работят на хонорар: лекари, адвокати и актьори на свободна практика, хора извършващи различни услуги: зъболекари, фризьори, майстори, таксиметрови шофьори, собственици на малък бизнес, които лично са ангажирани с целият бизнес процес.

Когато сме сигурни в уменията си в управлението на първата река и това да плащаме с личното си време вече не ни харесва, ние можем да положим усилие и създадем условия за потичане на втората река.

Усилието, което трябва да направим е да създадем или купим Актив.

Актив е всяко нещо, което ни носи пари докато го притежаваме и не се изисква да плащаме с личното си време. По тази река, парите идват по-бавно при нас, те са резултат от работата, от изработеното време и на други хора. До изграждането на Актива ние можем да разчитаме само на първата река, но веднъж потекли парите от втората река нямат ограничения.

Това е реката, която веднъж създадена става все по пълноводна, по- бърза и ни осигурява свободата да правим това, което искаме, когато искаме и с когото искаме.

Втората река се пълни от два потока:

-„Потока на бизнес притежателите” – когато сме наели други хора, казали сме им какво да правят, създали сме организация от правила, задължения и контрол, осигурили сме доставчици и клиенти и механизми за тяхното поддържане. Нашата бизнес система работи без личното ни участие.

Ние сме създали Актив,

които ни носи пари и затова разполагаме с личното си време да го насочим към други проекти или към неща, които са ни интересни.

-„Потока на инвеститорите” – когато имаме пари, ние можем да ги накараме да работят за нас като си купим Актив.

Актива, които си купуваме

може да е бизнес система, може да е недвижимо имущество, може да са ценни книжа, може да са авторски права, но веднъж придобит докато го притежаваме този Актив ни носи пари, които отново ни осигуряват лично време и много възможности.

Всичко, което получаваме и от двете реки формира нашият общ доход.

Парите текат към нас и за да живеем ние използваме тяхната сила като ги насочваме към определени канали. Това са нашите разходи.

* Първият канал е задължителен. Това са разходите, без което не можем за живеем нормално. Това са разходите за нашите данъци – парите, които всеки месец плащаме за да може най-важната структура на нашето общество – държавата, която ни гарантира сигурност и спокойствие и относителен комфорт да работи.

Всички ние имаме задължителни разходи за храна, ток, вода, дрехи, наем – неща, които са ни необходими за да живеем нормално и за които се налага всеки месец да плащаме.

* Вторият канал това са нашите непредвидени разходи – това са неща, за които не се случват всеки ден, не винаги можем да предвидим, но за които се налага да плащаме. Заболи ни зъб – трябва да си платим да зъболекарската услуга. Счупи ни се колата – трябва да си платим за ремонта и. Решим да си пребоядисаме жилището си или да празнуваме важна годишнина –отново ни трябват пари.

Всички останали разходи си имат една причина и това е, че

ние сме създали, придобили и притежаваме пасив.

Пасива е всяко нещо, което докато притежаваме всеки месец ни взема пари независимо от това дали искаме или не.

Пасиви са всички договори, с които се ангажираме да плащаме за по-дълъг период от време. Нов телефон купен на лизинг, мебели, апаратура купени на изплащане, всички операции извършени през кредитната ни карта, потребителски кредити, абонаменти, договори за ипотека.

Докато първите два канала са задължителни и ако искаме да живеем нормално не можем да пренебрегнем.

* Този трети канал, създаден от притежанието на пасиви е изцяло в наша власт. Ние можем съзнателно да контролираме дали да го създадем или не. Дали да насочим вниманието си и ресурсите си за създаване на втора река, която да ни дава постоянен приход на пари или се фокусираме към прокарването на канал, които да ни черпи постоянно пари.

Къде ще ни е фокуса?

От това какво е нашето решение зависи какво ще е нашето бъдеще и кой ще е победителят в стратегията наречена Живот.

Робърт Кийосаки е човекът, който създава система, която ни учи на уменията необходими за нашата финансова грамотност.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top