Ин и Ян

За балансът на мъжкото и женското в телата ни

Тази година голямата ми дъщеря в часовете по биология изучава човешкото тяло. Дали защото това е един от любимите и предмети ( нищо, че го учи на френски ) или защото е най-голямата от децата в семейството, но в последно време става съвсем нормално след като се прибере от училище да преразкаже с по прости думи новото, което през деня са и преподали.

Сестра и следи разказа до първият непознат термин, след появата му обаче хвърля отегчен поглед и си слага слушалките: „Има и по-интересни неща от това“. Брат и обаче въпреки непознатите термини продължава да слуша.

Къде съм аз през това време?

Там съм, правя салатата и наблюдавам с прикрит интерес какво се случва.

Причината да ви разкажа за това е един от последните и уроци: за хормоните. Тази вечер Маги обясняваше как основният мъжки хормон е тестостеронът и как той е преобладаваш в човешките индивиди от мъжки пол, а женските хормони, които преобладават при жените са естроген и постестерон, което не значи, че при мъжете няма естроген, а при жените тестостерон има , но с пъти по-малки количества отколкото са в противоположният пол. Не знам какво точно разбра 10 годишният и брат от това, но накрая той направи многозначителния извод. „Ясно като ин и ян!

Колко точно казано!

Като ин и ян-двата противоположни принципа, които взаимно се обуславят. Противоположности при, които едното не съществува без другото. Ин и ян не са непроменими, те са винаги в движение и се преливат едно в друго. Всяка промяна в едната част води до промяна в другата. Ако ян се разпростре, ин трябва да се свие и обратно. Основният принцип на дуалността в този свят.

Ин

Земя

Луна

Нощ

Тъмно

Спокойствие

Жена

Майка

Свиване

Долу

Зад

Меко

Студено

Кръгло

Интуиция

Емоционално

Неопределено

Долина

Минорно

Приемам

Пространство

Съм

Минус

Зима

Спя

Крака

Ляво

Центростремителен

Персонал

Долен слой

Почивка

Несъзнателно

Минало

Ян

Небе

Слънце

Ден

Светло

Активност

Мъж

Баща

Разширяване

Горе

Пред

Твърдо

Горещо

Ъгловато

Интелект

Физическо

Определено

Връх

Мажорно

Давам

Време

Ставам

Плюс

Лято

Будувам

Глава

Дясно

Центробежен

Администрация

Горен слой

Работа

Съзнателно

Бъдеще

Това са принципите в света около нас, които ни обуславят и които нашата ПНЕИ-система( психо – невро – ендокрино-имунна система) превежда до тялото във форма на хормони. Като според пола ако сме жени у нас преобладават повече женски хормони, ако сме мъже преобладават мъжките.

Спецификата на женското тяло е такова,че то е създадено да зачева и износва новият живот. 

Естрогенът е хормон, строител на тялото; той създава женските полови белези като гърдите, и спомага за уплътняването на маточната лигавица готова да приеме оплодената яйцеклетка.

Прогестеронът е друг хормон. Той се произвежда от яйчниците. Щом яйцеклетката бъде освободена, разкъсания яйчен фоликул  се превръща в т.нар. “жълто тяло”, което произвежда прогестерон.  Прогестеронът е най-важният женски хормон през втората половина на месечният цикъл и е абсолютно необходим за поддържане на бременността при нейната поява.

Естрогена подготвя овулацията, прогестерона задържа появилата се бременност.

След като фертилният период за жената отмине в нейният организъм започват да се отделят повече мъжки хормони. Така основният принцип на дуалността сработва и в последната част на живота си женското тяло става подвластно на мъжкият принцип. При мъжете процесите са аналогични, докато са полово активни те произвеждат повече мъжки хормони, след като периодът за възпроизводство при тях отмине телата им започват да произвеждат повече женски хормони.

Така всеки от половете има възможност да изживее и двата принципа осъзнато и в здравословната им пълнота.

Културата на обществото, в което живеем обаче изисква и налага действие, скорост, резултати, сила, което е явен ян принцип. Женските тела са по податливи на промени и съвсем естествено реагират като увеличават производството на тестотерол и намаляват производството на прогестерон.

В същото време статистиката сочи, че в последните години естрогенът масово доминира. Говорим за естрогенна доминатност, а прогестеронът недостига. Факти, които водят до хормонален дисбаланс, разстройства в месечния цикъл, болезнена менструация, репродуктивни проблеми, ускорено стареене, хипертония, затлъстяване, главоболие, постоянна умора, податливост на стрес, паника, нервност, целулит, акне, влошава се качеството на съня, повишава се холестеролът, рискът от автоимунни заболявания и от туморни образувания.

Замърсяването на околната среда с така наречените ксенохормони от естрогенов тип е причина за хроничен, тежък хормонален дисбаланс, засягащ и жените и мъжете в целия свят.

“Ксено” означава “чужд”, “външен”, а ксеноестрогени означава “външни екстрогени”. В доклад на Центъра за оценка по безопасност на храните се казва, че това са ендокринни нарушители, естрогени от обкръжаващата среда, хормоноактивни вещества. Те са мастноразтворими стероли, които преминават лесно през кожата и се натрупват в организма. Те са изключително активни в минимални дози, а получените по методите на нефтохимията ксенохормони не се разграждат по биологичен път, така, че продължават да се натрупват в околната среда.

Според някои учени всички синтетични ксеноестрогени са токсични и предизвикват не само епидемия от хормонален дисбаланс, но и силно увреждане на реподуктивната система. Най-честите източници на ксеноестрогени са автомобилните газове, разтворители и лепила, хербициди, почти всички пласмаси, козметиката, чрез т.нар.парабени, месото и млякото от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло, в реки и езера – техните остатъци се намират в природата, като ефектът им се усилва и акумулира при животните чак до върха на хранителната пирамида.

Какво е решението?

В осъзнаването на това, което се случва.

В хармонията и баланса на мислите, чувствата и действията ни. Разбирането на основните принципи, уважаването и спазването им в различните житейски роли, които имаме според полът, с който сме се родили. Ако това е една по-глобална и основна тема за наблюдение и разбиране, на едно по-ежедневно и битово ниво да сме по осъзнати за това с какво се храним, какво използваме, какво слагаме върху телата си. 

Да ограничим доколкото е възможно в ежедневието ни продукти, които могат да са източник на ксеноестрогени и в същото време да консумираме повече продукти източник на фитоестрогени. Фитоестрогените са растителни естрогени, които действат по специален щадящ и балансиран начин на човешкото тяло. Например консумацията на соя е в състояние да повиши нивото на естрогена, когато е ниско, но няма да го увеличи когато не е необходимо.

Ето някой богати източници на фитоестрогени:

  • бобови храни, в това число соя, леща, нахут, фасул, грах;
  • чесън
  • целина
  • семена, включително ленено, сусамено, слънчогледово и тиквено, мак, ким
  • зърнени храни като орис, овес, пшеница, ечемик, ръж
  • плодове, включително ябълки, сливи, череши
  • зеленчуци, включително брокули, моркови, ревен, сладък картоф, картофи
  • кълнове като покълната люцерна и боб мунг
  • някои билки и подправки като канела, градински чай, червена детелина, хмел, влашки копър и магданоз

За периодите на хормонален дисбаланс Аквасорс предлага продукти които да  подпомогнат възвръщането на естествения баланс. Това са хранителната добавка МуунБаланс и кремът с фитохормони МуунРайс.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top