Защо кето?

Една хапка вкусна ароматна кето фокача.

Ако се чудиш защо кето?

Сега ще обясня. Кето е съкращение на кето храненето при което основният ресурс за енергия от храната вместо от въглехидратите преобразувани в захари, а оттам в гликоза се използват мазнините преобразувани от черният дроб в процеса кетоза в кетони.

Вместо от захарта вземаме енергия от мазнините.

Кето режима става бързо популярен заради категоричните резултати при отслабването, но това е само една от добавените стоиности на този хранителен енергиен източник. В статии по темата се говори и за положителните промени за здравето на мозъка, паметта, психиката, за справяне с ракови образувания и цялостно подмладяване и рефрешване на организма.
 

Кето храненето е доста по различен от стандартният общо приет повече въглехидратен начин на хранене.

  • За да се спазва е необходимо изцяло да се промени философията на храненето като въглехидрагите в менюто ни са само 5% или 20 нетни грама. ( Нетни грамове въглехидрати се разбира количеството захари, което остава след като от общите въглехидрати извадим фибрите).
  • Необходимо е да се пие много вода, да се приемат допълнителни добавки, които да осигурят магнезий, натрий, калций, калий, витамин К и витамин Д.
  • Необходимо е да се прави и интегрално хранене с мин 16 часа без храна, а храненията да са разпределени в оставащият прозорец от 8 часа за да може тялото да попадне в процеса на кегоза, в който образува кегони от натрупаните и приети мазнини.
  • По време на този режим е добре да се осигури възможност на тялото да се движи активно поне три пъти в седмицата и да има ежедневно достатъчно време за ползотворен сън и време за почивка и релакс.
Аз не съм от най-спортните натури, но през последният месец спазвам личното си предизвикателство да правя по 10000 крачки.
 
В началото ми беше трудно, но сега това е едно от любимите ми занимания през деня.
 
Ако за пръв път чуваш за кето режимът може да ти дойде в повече ако видиш мащаба на промените, които постеменно ще се наложи да направиш, но това е цената за сигурен успех.
 
Това ми напомня за репликата на брат ми при ходенето на студенска бригада в Щатите :
“Аз с такова ожесточение си търсех там работа, че ако го бях направил в България щях да искарам два пъти повече пари.”
 
Мдааа. Ако правехме всички неща, които са съпътстващи на кето хранителния режим щяхме да сме здрави, слаби, с високи нива на жизнена енергия, хора които вдъхновено работят и осъществяват мечтите си.
 
Да, обаче сме хора и понякога се объркваме и стигаме до задънени улици. Влагаме прекалено много усилия за мижави резултати. Слагаме маските и влизаме в ролите на болни, депресирани, дебели и истински страдаме заради ниските си нива на жизнена енергия.
 
Кето режима не е панацея, но той е възможност да се рестартира системата и докато съзнанието пораства тялото да бъде оставено с необходимите му ресурси да се възстанови и да влезе в оптималният за него, изпълнен с енергия режим на живеене. И т.к. обикновенно смъкването на килограмите е целта за започване на кето храненето, а това смъкване може да се забави в сравнение с други успешни мотивиращи разкази на хора живеещи в кеторежима ще ви поздравя с песента на The top stoppers: Време

“Мисля, че ти трябва време, 
Мисля, че не си готов, 
Мисля, че ти трябва време, 
да си себе си, но чисто нов!…”

Защото в танца на нашият живот, съзнанието води, а тялото следва. Единсвено от нас зависи колко дълаг, красив и незабравим ще бъде този танц.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top